Veelgestelde vragen
Bekijk hier de vragen die onze klanten aan ons stellen.
Meest gestelde vragen
Akoestiek verwijst naar de eigenschappen van geluid en hoe geluid zich gedraagt in een bepaalde ruimte. Het omvat aspecten zoals geluidsabsorptie, reflectie, transmissie en diffractie in een ruimte of omgeving. Goede akoestiek draagt bij aan een heldere, evenwichtige en aangename geluidsbeleving in bijvoorbeeld een ruimte, gebouw of concertzaal. Slechte akoestiek kan leiden tot ongewenste galm, echo’s of een onduidelijke geluidsweergave.
De geluidsabsorptie van een materiaal wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de densiteit (dichtheid) en materiaaldikte. Hier is hoe deze factoren doorgaans van invloed zijn: 1. Densiteit: – Materialen met een hogere densiteit hebben over het algemeen een beter geluidsabsorberend vermogen dan materialen met lagere densiteit. Meer lezen? Bekijk het volledige artikel
In de webshop is een onderscheid gemaakt tussen geluidsabsorberende- en geluidsisolerende producten. Bedenk dus eerst wat u precies nodig heeft. Het verschil tussen absorptie en isolatie kunt u hierboven lezen.
Welk product u wilt kiezen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget.
Wilt u de akoestische materialen in een openbare ruimte gebruiken? Dan heeft u zich aan een aantal regels omtrent brandveiligheid te houden. Kijkt u goed op de productbladen naar de technische specificaties om te voorkomen dat u een ongeschikt product selecteert.
Wilt u weten aan welke regels u zich dient te houden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/brandveilig-gebruik-gebouwen
In ogenschouw genomen dat iedere ruimte anders is, hanteren wij een vuistregel die stelt: 30 à 40% van het vloeroppervlak aan geluidsabsorberend materiaal, geeft een duidelijk betere akoestiek. Overigens is het resultaat ook afhankelijk van het gekozen product; het ene product heeft een hogere absorptiewaarde dan het andere. Daarnaast is de geluidsbron natuurlijk van invloed op de akoestiek.
Een aangename akoestiek kan ook een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn.
Een aantal andere zaken spelen ook een rol voor een goede akoestiek; budget, design, persoonlijke ideale situatie. Uiteraard kunt u direct de geadviseerde 30 à 40% van de ruimte bekleden met akoestisch materiaal, echter bestaat er een kans dat u onnodig veel materiaal toevoegt.
Graag adviseren wij u om gefaseerd te werken, zo kunt u zelf waarnemen wanneer de galm voldoende is gereduceerd.
In de meeste gevallen is het ons advies om voor een product te kiezen dat tenminste 40mm dik is. Het is mogelijk dat uw ruimte daar niet voldoende mogelijkheden toe biedt, door bijvoorbeeld een laag plafond. In dat geval is het aan te raden om voor een dunner product te kiezen en meer vierkante meters toe te voegen.
Het is aan te raden om de akoestische producten zo veel mogelijk in het zicht te monteren, in de buurt van het gedeelte waar u de meeste galm ervaart. Is bijvoorbeeld uw televisie de bron van galm, dan is montage van akoestisch materiaal op de muur achter uw televisie het meest effectief.
Wanneer u producten gaat proberen weg te werken, heeft dit als gevolg dat deze niet meer de volledige absorptiewaarde halen. Bijvoorbeeld: het monteren van producten onder tafels, dit is alleen effectief voor de geluidstrillingen die op de vloer direct onder de tafel weerkaatsen.
Normaliter wordt er veel gebruikgemaakt van het plafond en de muren om de materialen aan te monteren.
Geen enkel akoestisch product kan geverfd worden zonder dat de absorptiewaarde aanzienlijk afneemt; de cellen in het product gaan namelijk verstopt zitten. De cellen dienen open te zijn om geluidstrillingen te kunnen absorberen.
Het akoestisch fotopaneel is een andere design oplossing. Deze is voorzien van een peesdoek wat eenvoudig verwisseld kan worden wanneer u een andere afbeelding wenst. Kijk bij het product voor de mogelijkheden.
Mocht u graag een product met een andere kleur dan wit, grijs, zwart of antraciet willen, kijk dan eens bij de Fluffo panelen. Deze zijn verkrijgbaar in meer dan 50 kleuren.
Euroklasse
Er is een test- en classificatiesysteem voor oppervlaktebekledingen en materialen op brand in Europa, die bestaat uit 7 niveaus: A1, A2, B, C, D, E en F. Deze schaal loopt af in mate van brandveiligheid, materialen met een A1-klasse zijn onbrandbare materialen (steenwol), materialen met een F-klasse zijn zeer brandbaar.
Rookontwikkeling
Bij de klassen A1 t/m D bevat de Euroklasse, naast een algemene code voor de brandveiligheid, ook een code voor de rookontwikkeling. De code voor deze rookontwikkeling is S1, S2 of S3. Hierbij is S1 de beste en S3 de slechtste klasse.
Drupgetal
Op soortgelijke wijze wordt bij de klassen A1 t/m D ook een code toegevoegd om het gevaar van brandende druppels te classificeren. Deze classificering geeft aan in welke mate het product gaat “lekken” bij brand. De klassen voor brandende druppels en deeltjes zijn D0, D1 en D2, waarbij D0 de beste klasse is.
Op de pagina van de meeste producten vindt u het productblad. Op dit productblad zal de brandclassificering worden aangeven. Met bovenstaande informatie bent u in staat deze code een betekenis te geven.
Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste twee zijn: 1) de grootte van het paneel waarop de foto geprint moet worden. 2) De camera(lens) waarmee de foto is gemaakt. Uiteraard hebben we het liefst een zo hoog mogelijke resolutie, maar dat hoeft niet te betekenen dat deze afbeelding dan scherp wordt op het aangegeven formaat.
We raden onze klanten daarom altijd aan om de foto naar ons op te sturen samen met de maat van het fotopaneel. Wij zullen de foto dan op ware grootte maken zodat we direct kunnen zien wat de geprinte kwaliteit gaat worden.
Pas na akkoord van de klant op de kwaliteit zullen we overgaan op de productie van het fotopaneel.
Voor bedrijven uit Nederland en België is het mogelijk om op rekening te betalen.